Vores liv med demenssygdommen alzheimer

Fra 2005 til 2017

 

 

 

Vidste du, at demens skyldes sygdom

- ikke alderdom?

 

 

Hjemme hos os  –  hvad gør man, når almindelig samtale ikke længere kan foregå?

 

Når Gerda kommer hjem fra dagcenteret, har hun brugt meget energi, og det er min opgave at sørge for, at resten af dagen slutter på en god og rolig måde. Det gøres ikke ved bare at sætte sig foran fjernsynet, indtil Gerda går i seng ved ca. 20 tiden.

  • Musik fylder meget hos os
  • bladre fotobøger igennem, se udvalgte serier og film
  • gense livshistorien
  • kikke på Gerdas mange tegninger

Gerda kommer hjem fra dagcenteret

Vores tagetage

Jeg købte to biografstole i 2009. Det var for at vi kunne sidde tæt ved siden af hinanden. Det giver mere nærvær og tryghed.

Vi opholder os meget på den øverste etage, med masser af dagslys og 2 altaner.

Fotobøger er til stor glæde

Gerda genkender et billede

Lytter til musik

Dyb koncentration

 

 

Se dette dejlige videoklip, hvor Gerda ser og kommenterer fra sin fotobog

Normalt ligger denne fotobog ude på dagcentret, hvor omsorgspersonalet kan kikke i den sammen med Gerda.

 Men en weekend havde hun den med hjemme, og det kommer der dette videoklip –  på ca. 6 minutter –  ud af. Bemærk at Gerda`s sprog og ordforråd er stærkt reduceret, men hendes glæde er ikke til at tage fejl af.

Det har stor betydning for Gerda, at vi har mange billeder hængende, som hun kan genkende.

.

Jeg har lavet en fotovæg lige uden for vores soveværelse. Om morgenen, når Gerda er frisk og med mest energi, går hun næsten dagligt hen og rører ved et billede. Så kan jeg fortælle om billedet og evt. knytte en lille historie til. Nogle gange er jeg sikker på, der kommer et glimt af genkendelse hos Gerda. En god start på dagen.

Gerda rører ved et lille vævet billede, hun har lavet.

Her kan jeg så spørge hende, om hun kan huske den store skaftevæv, hun havde da vi boede i Hadsten. Så smiler hun.

Her er det vores børn Gerda ser

Måske får Gerda et glimt af genkendelse, da jeg fortæller hende at billedet hun peger på, er fra vores tid i 70èrne, på Ravnbjerg Kollegiet i Viby.

Musik har en livsbekræftende og terapeutisk virkning på Gerda

De sidste 4-5 år har musikken fyldt og betydet rigtigt meget for Gerda (og mig). I starten hørte vi de cdère vi havde, lige som vi hørte meget musik fra radioen. I takt med at der dukkede musik op, der kunne streames til mobiltelefon eller ipad, åbnede der sig nye muligheder. For ved at koble en lille boks til fjernsynes, kunne vi finde koncerter med de kunstnere, vi kunne lide. Og det gav en helt anden virkning, at vi nu både kunne lytte og se.

Neden under viser jeg en række videoklip, der viser hvor livsbekræftende, musikken er for Gerda. Videoklippene er fra 2015 og frem, alså hvor Gerda er svær dement. Alligevel sker der noget når hun hører og synger med. Hendes sprog er meget begrænset, men mange af sangene kan hun teksten til, næsten uden af.

 

Vera Lynn sang for soldaterne under 2. Verdenskrig, og vi hørte hende ofte i radion, i giro 413. Gerda holder meget af We will meet again

På trods af, at Gerda`s sprog nu er meget begrænset, kan hun alligevel synge mange af de gamle viser næsten ordret. Her synger hun sammen med Liva Wheel.

Kim Larsen er Gerda`s store idol. I dette klip er der virkelig gang i dem begge, i nummeret Rita

Hvis mit humør en sjælden gang er i mol, så lytter jeg til Leonard Cohens hæse og melankoliske stemme, når Gerda er kommet i seng.

Poul Erik Jacobsen

Århus C

21 76 72 40

byplan@pejacobsen.dk

Kontakt mig gerne

4 + 8 =